Ny aktie i Aktiespararna Topp Sverige

Aktiespararna Topp Sverige har redan sedan 1999 haft ett hållbart inslag, fast det då inte pratades så mycket om fonder med hållbar inriktning. Aktieinvest Fonder tar ett tydligt ägaransvar i enlighet med Aktiespararnas policy för ägarstyrning genom att lämna Aktiespararna fullmakt att företräda fonderna, samt att låta Aktiespararna rösta för fondernas aktier, på bolagsstämmorna.

Aktiespararna Topp Sverige var en av de första indexfonderna som utmanade storbankerna och andra aktörer med fondens låga avgift på 0,3 %. Fonden följer OMXS30-indexet som baseras på de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. En revidering görs halvårsvis, vilket gör att nya aktier kan tillkomma (och andra kan tas bort ur indexet) i början av januari och juli.

Vid revideringen för aktuell tidpunkt kommer Fingerprint Cards att utgå från OMXS30 och Hexagon kommer att göra entré i indexet, likaså i fonden Aktiespararna Topp Sverige. När Fingerprint Cards inkluderades i indexet vid årsskiftet 2015/2016 stod aktiekursen i 104,60 kr, och nu liggeraktiekursen runt 7 kr. Det bör dock tillstyrkas att när Fingerprint lämnar OMXS30 har aktien en vikt på 0,05 %.

 Fingerprint - fingeravtryck till OMXS30.jpg

Hexagon har en ingående (per den 2018-07-02) vikt på ca 4,4 % i OMXS30. Vid samma jämförelseperiod (januari 2016 till idag) har Hexagon haft en helt annan utveckling än Fingerprint. Hexagons aktiekurs stod i januari 2016 i 315,90 kr, idag handlas aktien i runt 520 kr. Det återstår att se hur Hexagon-aktien kommer att utvecklas i framtiden. Aktiespararna har ifrågasatt Hexagons agerande i samband med att Hexagons vd, Ola Rollén, blev frihetsberövad. Mer om detta går att läsa här.

 Hexagon - väg.jpg

Aktieinvest fonder välkomnar i alla fall Hexagon till Aktiespararna Topp Sverige.