Förvaltarkommentar för AstraZeneca och Swedish Match

Det har varit några intensiva veckor i samband med att storbolagen har släppt sina årsrapporter. Under veckan kom de sista bolagen (som ingår i Aktiespararna Direktavkastning och Aktiespararna Topp Sverige) med årsrapporter. Vi har tittat närmare på några av rapporterna och pratat med fondförvaltaren, Tomas Eriksson, som ger några kommentar kring Swedish Match och AstraZeneca.

Sammanställningen är gjord och distribuerad av Finwire Funds, först ut är Swedish Match:

Väldigt bra rapporter från Swedish Match det senaste året - Aktiespararna Direktavkastning

Det har varit väldigt bra rapporter från Swedish Match det senaste året, enligt förvaltaren Tomas Eriksson på Aktiespararna Direktavkastning.

"Marknaden fokuserar nog mycket på utrullningen i större skala avseende det tobaksfria nikotinsnuset ZYN som kommer ske i framförallt USA under 2019. Förväntningar om en bra tillväxt inom detta segment driver nog aktien idag samtidigt som aktien kommit ned en bit i värdering efter kurstoppen runt 530 kr i augusti förra året", kommenterar Eriksson.

Innehavet i Swedish Match utgjorde 7,4 procent av fondens portfölj vid utgången av januari, enligt Morningstar.

Omsättningen för Swedish Match i det fjärde kvartalet uppgick till 3 301 miljoner kronor (2 951), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 3 279. Rörelseresultatet blev 1 196 miljoner kronor (1 178), vilket var samma som det förväntade.

 ADA - röksignal Swedish Match

 

Slutligen en kommentar om AstraZenecas rapport.

Analytikerna gillar Astra Zenecas positiva guidning avseende vinstutveckling - Aktiespararna Direktavkastning

Aktiespararna Direktavkastnings förvaltare Tomas Eriksson ställer sig positiv till AstraZenecas rapport för det fjärde kvartalet som släpptes under morgonen.

”Vi gläds med uppgången i AstraZeneca idag och aktien har ju gått starkt om man tittar ett år bakåt. Det verkar som analytikerna gillar den positiva guidningen avseende vinstutvecklingen för 2019 vilket förmodligen är en viktig förklaring till dagens kursutveckling”, kommenterar Eriksson.

Vid utgången av januari var läkemedelsbolaget det näst största innehavet i Aktiespararna Direktavkastning. Aktien ingår även i Aktiespararna Topp Sverige.

Omsättningen för Astra Zeneca uppgick till 6 417 miljoner dollar (5 777) i det fjärde kvartalet, att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 6 327. Justerat resultat per aktie blev 1,58 dollar (1,30), vilket är 7 procent bättre än analytikerkonsensus som låg på 1,48.

 ADA - AstraZeneca piller