En vinnarfond i mörkret

Att 2018 blir ett minusår på börsen är nog ingen vild gissning så här på den näst sista handelsdagen (2018-12-27) för året. OMXS30 har i skrivande stund gått ner med ungefär 12 procent. Då fonden Aktiespararna Topp Sverige avser att följa OMXS30 har det även inneburit en nedgång för den fonden med ca 8,5 procent (där även utdelningarna i bolagen i är inkluderade).

En liten tröst i sammanhanget är att Aktiespararna Direktavkastning ser ut att placera sig i toppen när vi summerar året både inom kategorin Indexfonder (Sverige) samt Aktiefonder (Sverige) enligt Morningstar. För stunden är fonden ned med mer ”beskedliga” 2 procent sen årsskiftet. Trots att fonden ”enbart” innehåller 15 st. aktier har den klarat sig bättre i det bistra börsklimatet än de bredare indexfonderna vilket är intressant. Fonden består dock av mer defensiva aktier och likaviktas även en gång årligen i mars. Det kan ha bidragit till att risknivån sett på 24 mån (total risk) är lägre än i t.ex. Topp Sverige. Bättre avkastning till en lägre risk är något som skiljer dessa fonder åt för tillfället och som vi även tidigare noterat över tid när vi jämfört dessa fonders olika index.

 ADA - test nyår.PNG

Källa: Morningstar per den 2018-12-27

Aktiespararna Direktavkastning står sig som sagt även väldigt bra i fondkategorin ”Aktiefonder, Sverige”. Detta har även ”Placera” uppmärksammat och Pär Ståhl från Placera skriver följande:

Den indexfond som stigit mest i år är Aktiespararna Direktavkastning som placerar sig på en god andraplats. Det är en indexfond inriktad på högutdelande aktier. Fonden följer indexet SIX Sweden Dividend 15 Index. Det är ett index som omfattar de 15 storbolag på Stockholmsbörsen som har den högsta direktavkastningen de senaste tre åren. Bolagen väljs årligen ut i mars, från ett underlag omfattande de 40 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.”

Fondernas förvaltare, Tomas Eriksson, kommenterar året så här: 

”Året har varit väldigt volatilt med en tyvärr mycket svag avslutning. I slutet på september månad var Aktiespararna Direktavkastning upp med närmare 11 % och nu är fonden ned med drygt 2 %. Det enda positiva med detta är väl att värderingarna kommit ned rejält inför 2019 och låt oss hoppas att tilltron kan komma åter till marknaden redan i januari månad på det nya året" säger Eriksson.

Om vi blickar framåt, vad tror du vi kan förvänta oss av de närmaste månaderna på marknaden?

”Det blir väl fortsatt fokus på vad som händer på den amerikanska marknaden och i politiken, konjunkturutvecklingen, handelskrig, Brexit m.m. Det finns ju ett antal orosmoln och det är väl det som börsen tar höjd för. Just nu är marknaden rejält sargad så volatiliteten lär nog bestå framöver." avslutar Eriksson”.