Aktiespararna Direktavkastning i topp

I år har fonden Aktiespararna Direktavkastning gått upp med 7,6 procent, vilket i skrivandets stund gör att fonden är den med högst utveckling 2018 i kategorin indexfonder Sverige enligt Morningstar (per 15/8-2018). Givetvis ska sparandet i fonden ses över en längre tidshorisont än så, i faktabladet står det att placeringshorisonten bör vara minst 5 år. Men vi känner ändå en viss glädje över att Aktiespararna Direktavkastning för stunden ligger i topp.

 Morningstar - ADA i topp aug.PNG

(Källa: Morningstar)

Vi har tagit en kort pratstund med fondförvaltaren Tomas Eriksson som förklarar varför Aktiespararna Direktavkastning har haft en positiv utveckling. Tomas utvecklar även lite tankar om den fortsatta utvecklingen.

Aktiespararna Direktavkastning har gått upp med nästan 8 procent i år. De bästa innehaven är AstraZeneca och Swedish Match som har gått upp med nästan 30 respektive drygt 60 procent i år. Kan du se några faktorer som gör dessa bolag till vinnare?

”AstraZeneca har väl en intressant produktportfölj med förhoppningsvis kommande storsäljare. Tror marknaden kanske värderat upp bolaget en del på det i år. När det gäller Swedish Match så har de lanserat ett nytt tobaksfritt nikotinsnus, där de ser en väldigt stark efterfrågan i framförallt USA. Marknaden har nog värderat upp bolaget en hel del pga främst det skulle jag tro” säger Tomas.

H&M är också ett innehav i fonden som har haft det motigt på börsen under en tid. Finns det något specifikt som kan tala för en vändning av H&M?

”Svårt att sia om. Möjligen det faktum att aktien har gått ned väldigt mycket de senaste åren. Minsta signal om en positiv vändning i verksamheten kan då komma att värdera upp bolaget. Viktigt att de inte sänker sin utdelning också, ett signalvärde i sig.” fortsätter Tomas.

Är det något innehav i fonden Aktiespararna Direktavkastning som du tror kan överraska positivt under det andra halvåret och i så fall varför? 

”Med risk för att stå här med dumstruten sen så tycker jag ett flertal bolag ser ganska intressanta ut. Delvis pga den trista kursutvecklingen på senare år. Tänker då bl.a. på TELIA och JM.

Telia har ju varit ett sorgebarn även om kursen vaknat till liv i år. Det pågår ju en hel del i den sektorn också, intressant och se vad staten kommer att göra med sitt innehav pga TV4-affären.

JM har gått ned från runt 330 kr i maj 2017 till nu strax över 170 kr. Om inte bomarknaden totalkraschar finns det kanske möjlighet till en vändning där.” avslutar Tomas.

crown.png