Aktiespararna Direktavkastning är åter i topp

Vi noterar att Aktiespararna Direktavkastning åter är i topp enligt Morningstar, att fondspara är inget sprintlopp utan ska ses långsiktigt.  Men vi gläds naturligtvis över att fondsparare kan se Aktiespararna Direktavkastning i topp i år. Historiskt har indexet som fonden följer levererat en konkurrenskraftig utveckling sen lång tid tillbaka.

ADA - schack vinnare.jpg

Fondförvaltare, Tomas Eriksson, utvecklar resonemanget varför Aktiespararna Direktavkastning kan tänkas inneha denna topplacering.

”Det är ont om cykliska bolag i fonden, om man bortser från möjligen ABB, som kan klassas som sencykliskt. Många andra Sverigefonder är möjligen överviktade i verkstad och cykliska bolag. Om verkstadssektorn har toppat skulle det kunna gynna de bolag som finns i Aktiespararna Direktavkastning. Möjligen såg vi en skymt av detta igår då OMXS30 sjönk 1,8 procent och Aktiespararna Direktavkastning med mer marginella 0,3 procent”, säger fondförvaltaren.

Aktiespararna Direktavkastning består till cirka 25 procent av banker. För någon vecka sedan var det lite bankfrossa i efterdyningarna av Danske Banks affärer i Estland, som enligt en del riskerar att dra med sig svenska banker. 

”Ja, bankerna och då i synnerhet Swedbank sjönk rejält från tidigare årshögsta nivåer. Sentimentet kan nog komma att vara lite avvaktande framöver tills vi vet mer vad omfattningen kan komma att bli av detta, säger fondförvaltaren". 

Nästa vecka kommer det många kvartalsrapporter från bolagen, vi får se hur marknaden tar emot dessa och vad vd i de olika bolagen säger om den framtida efterfrågan.

"Ja, det blir spännande och säkert en volatil utveckling i många av bolagen", avslutar fondförvaltaren. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationsbroschyr, faktablad samt information om fondbolagets ersättningspolicy och hållbarhetsaspekter finns tillgängligt på www.aktieinvestfonder.se.